Babysong

Är nu gravid i vecka 20!
På torsdag när v.20 går över i v.21 så har jag gått halva tiden.. Det är ju helt skadat.

Vi har varit på ultraljud, fick se en liten plutt på ca 200g som låg och sprattlade på i magen.
Var så skumt att se hur han/hon tryckte händerna och fötterna mot magen, knuffade och buffade för att göra lite större plats åt sig. För att sedan lägga sig till rätta och börja suga på tummen!

Barnmorskan visade alla olika organ och kroppsdelar, njurar, lever, magsäck, hjärta med förmak och kammare, hjärnan med lillhjärnan och allt annat som fanns på plats. Lårben, ryggrad, kotor, fingrar och tår. Vi kunde t.o.m se benen i fingrarna så tydligt att dom gick att räkna!
Det var helt otroligt och obeskrivligt skönt att få se att alla delar fanns.
Och att den redan kunde suga på tummen! Det är som sjukt att allt det där har byggts i min mage, efter mina och Stefans gener och DNA. Att allt har blandats till en mix och blivit en liten bäbis som lever och gror, precis som ett frö. Med så många olika delar och celler.. Har fortfarande så svårt att förstå, att kunna greppa det faktum att en bäbis ligger i magen och sparkar och utvecklas mer och mer varje dag.


Känner förövrigt av bäbisen mer och mer, varje kväll verkar det vara disco strax nedanför naveln! Testade sjunga lite för någon kväll sedan, och antingen så inbillade jag mig eller så blev det faktiskt lugnare i magen..
Men vem blir inte sömnig av att få höra Vargsången från Ronja Rövardotter?


Har även en konstig liten smärta som sticker till lite nu och då, precis bakom naveln.
Är lite fundersam över vad det kan vara. Men, säkert något fuuullt normalt (som alla symtom verkar vara).


Nu är det dags för en promenad i solen!

No salvation

Just nu är jag i v.18 och imorgon går jag in i v.19!
På fredag så har vi ultraljud.. Är hur nervös som helst. Tänk ifall det inte ligger något barn i magen? Tänk om jag typ.. Haft gaser som trängts i magen i ca 5 månader? Eller att det är min hjärna som är så inställd på att vara gravid att kroppen reagerar därefter.

Eller att det visar sig att vårat barn inte har några armar eller ben.. Eller är limegrön med stora svarta ögon och äggformad skalle! Ja, mycket tankar går runt i huvudet och jag tror inte att någon är särskilt vettig.


Under v.18 så blev han/hon 17cm lång mellan huvud och rumpa. Och vikten brukar ligga runt 220g.
"Barnet tränar nu mycket, viftar med armar och ben och kan slå kullerbyttor. Det tränar också andningsmusklerna genom att utföra andningsrörelser och "andas" ut och in fostervatten."
Detta tror jag att jag känt.. Har som ett pirr, väldigt likt när magen kurrar fast under naveln. Det brukar komma ibland på kvällen när jag ska sova och snurrar runt mycket i sängen för att hitta en bra liggställning. Eller i skolan när jag sitter smått vikt över skolbänken. Och just nu när jag skriver detta (fast nu kan det lika gärna vara att jag är hungrig..).


Men imorgon så blir det som sagt v.19.
Då händer detta:

På grund av de högre östrogenhalterna kan du som har ljus hy få mörka hudfläckar i ansiktet. Om du solar kan fläckarna bli än mörkare. Hos mörkhyade blir fläckarna ljusa. Detta fenomen kalls för kloasma.

Livmodern når nästan upp till naveln.

Som gravid kan du känna dig förföljd av en massa regler och att du lever under en präktighetspress. Det viktigaste är att du tar hand om dig under graviditeten och planera resten av graviditeten så att du orkar! Lägg gärna in ledighet sista månaden så att du är utvilad inför förlossning och tiden efter.

Det kan hända att du drabbas av smärtor eller en dov värk ner mot ljumskarna. Det gör ont då du går och står och försvinner om du lägger dig ner.  Du har ont i ligamentis teres uteri. När livmodern växer och blir större tänjs de ut och kan göra ont. Vad du kan göra för att underlätta smärtan är att sätta dig en stund och lägga upp benen.


I vecka 19 är kroppslängden omkring 18 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 280 g.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Barnets hud är ömtålig och täcks därför nu av fosterfett, vernix caseosa - det täcker hela huden, även över ögon och öron. Fosterfettet bildas från hudens talgkörtlar, är vitt till ljusgrått och mycket segt, salvliknande.

Sugande rörelser och sväljningsrörelser förekommer från tolfte graviditetsveckan och framåt. Barnet sväljer fostervatten, vilket är en viktig del i balansen av mängden fostervatten. Barnets förmåga att kissa är också viktig för balansen av fostervattenmängden.




----


Det står att det även ska synas nu!
Och det gör det väl, ibland. Men har fortfarande inte fått någon typisk gravidkula. På morgonen är jag rätt platt med en liten bulle under naveln, på kvällen så är jag svälld från revbenen och ned till under naveln.
Är väldigt öm i revbenen, både fram och på ryggen. Gissar att det håller på att flexas utåt så barnet ska få plats! Har även känt av smärta i ljumskarna, oftast på morgonen när jag ska upp ur sängen.

Men i övrigt så mår jag faktiskt bra!
Tätheten i näsan är nästan borta under hela dagen. Behöver inte ens använda nässpray när jag ska sova :D

Blivit bättre på att laga bra mat, typ husmanskost. Köpa sallad osv.
Blivit MYCKET bättre på att städa, haha. Eller bara att plocka in i diskmaskinen och annat.
Skolan går superbra, har hittills fått högsta betyg på alla prov, redovisningar och inlämningsuppgifter, förutom ett matteprov (ett av fyra).

Är allmänt lycklig och uppåt!
Ganska stor svängning sedan sist jag skrev, haha!



Jag som liten, undra vem bebisen kommer att vara lik?


Min syster och jag.


På fredag blir det House of Metal i Umeå!
Sedan på lördag ska jag få träffa Ebba, vilket var hundra år sedan sist.

Så det kommer nog att bli världens bästa helg! :)

Puss

RSS 2.0